Menu stworzone przez naszego Szefa Kuchni- Sebastiana Stachurę oparte jest na czterech żywiołach. Jest to koncept, który łączy filozofię natury z gastronomią.
Obie tworzą razem spójną narrację, gdzie każdy żywioł odpowiada określonym składnikom i technikom kulinarnym.
Ogień - Mięso
Nasza specjalność- najmocniejszy z żywiołów, będący odzwierciedleniem nazwy naszego hotelu- Ferreus- co oznacza ogień , stal. Mięso symbolizuje energię i intensywność. Ogień przez pieczenie, grillowanie czy smażenie, wydobywa z niego pełnię smaku, tworząc potrawy z wyrazistym, karmelizowanym smakiem.
Do przygotowania ich użyte będą wysokiej jakości produkty regionalne- jagnięcina z Podhala, polędwica z Pniew.
Powietrze – Drób
Drób dzięki swojej delikatności i lekkości symbolizuje powietrze. Przygotowywany na sposoby uwydatniające jego subtelną teksturę takie jak pieczenie, duszenie czy gotowanie w niskiej temperaturze, odzwierciedla zwiewność i zwinność.
Woda – Ryby i Owoce Morza
Ryby i owoce morza oddają zmienność i świeżość wody. Ich delikatne, świeże smaki podkreśla gotowanie na parze, grillowanie czy użycie bulionów rybnych. Wymienione sposoby na ich przyrządzenie wprowadzają do potraw uczucie lekkości.
Ziemia – Dania Wegetariańskie
Rośliny symbolizują stabilność i obfitość ziemi. Dania wegetariańskie oparte na warzywach, ziarnach i korzeniach, oddają naturalność i siłę, oferując bogactwo smaków i tekstur.
Siła/ energia/ intensywność
plastyczne żółtko / pikle / borowiki / musztarda francuska / krucha tarta / majonez cytrusowy
konfitura z cebuli / pieczywo
chutney z gruszki i żurawiny / rukola / glazurowane buraki / słonecznik
pierożek z kapustą z Charsznicy, borowikami i suską sechlońską / prażona gryka / oliwa majerankowa
ziemniaki z ogniska / kukurydza / espuma maślana
mus z topinamburu / brukselka / rokitnik / chips gryczany / sos jałowcowy
suszone pomidory / groszek zielony / natka pietruszki / parmezan / demi glace
sos wiśniowy / suszona czekolada
Delikatność/ lekkość/ zwiewność
mus z czerwonej cebuli / słonecznik / mleczny demi glace
sałata rzymska / pomidory cherry / chips z boczku / parmezan / sos sardelowy
kluski pietruszkowe / warzywa
panierowana kaszanka z jabłkiem / piklowana dynia / mus z buraka i wiśni / sos z miodu pitnego
lody waniliowe
Zmienność/ świeżość/ delikatność
salsa z ogórka kiszonego i gruszki / mus z czerwonej cebuli
piklowane warzywa / jarmuż / rukola / kapary / winegret z mandarynki
terina rybna / kwaśna śmietana
puree koperkowe / rzodkiewka / kurki / ogórek kiszony / sos z zakwasu żytniego
glazurowane buraki / kasza pęczak / soliród / espuma maślana
gruszka / kruszonka migdałowa
Stabilność/ obfitość/ bogactwo smaków
pieczone warzywa w ziołach / prażona gryka
gruszka / figi / śliwki / rukola / szpinak / winegret piernikowy
słonecznik / chipsy z topinamburu / palone masło
pomidory cherry / rukola / oliwa truflowa
mus z orzecha laskowego / owoce leśne
Pomidory/ paluch drożdżowy
Frytki/ mizeria
Parmezan
Sos waniliowy/ owoce sezonowe
Beza
wybór herbat
Tonic
pomarańczowy | jabłkowy
gazowana | niegazowana
Wódka Żołądkowa Tradycyjna / Baczewski Morelówka / Piwo Pilsner / Sok z cytryny
Jack Daniels Miodowy / Baczewski Piołunówka / Napar z herbaty / Sok z cytryny / Syrop cukrowy / Białko
Rum Capitan Morgan Dark / Kahlua / Bailey's / Mleko / Cynamon
Likier PeachTree / Likier Elderflower / Syrop brzoskwiniowy / Likier Chambord / Sok z limonki / Białko
Wódka Baczewski / Puree Marakuja / Syrop karmelowy / Sok z limonki / Chili / Mięta
Wódka Baczewski / Triple sec / Sok z cytryny / Sok żurawinowy
Wódka Baczewski / Likier Kahlua / Espresso
Aperol / Prosecco / Woda gazowana
Whiskey Jack Daniel’s / Sok z cytryny / Syrop cukrowy / Białko / Angostura
Rum Bacardi Carta Blanca / Woda gazowana / Limonka / Cukier trzcinowy / Mięta
Negroni Gin Baczewski / Martini Rosso / Campari
Herbata Earl Grey / Syrop brzoskwiniowy / Sok z cytryny
Napój imbirowy / Bazylia / Sok z limonki / Syrop cukrowy
Sok jabłkowy / Puree Marakuja / Syrop brzoskwiniowy/ Sok z limonki / Mięta
Restauracja Art Deco
Skosztuj niesamowitych dań przygotowanych przez naszego Szefa Kuchni Sebastiana Stachure!
Kontakt
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Stalprodukt S.A., Wygoda 69, 32-700, Bochnia Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .